Přejít na obsah stránky

Info

Od 1. 1. 2024 dochází ke změnám sazeb DPH. U vodného a stočného se sazba z původních 10 % zvyšuje na 12 %. Sazba DPH se mění u dovozu vody cisternou a to ze stávajících 10 % na 21 %.

I záchody mají svůj svátek. Nevěříte? Už 17 let připadá na 19. listopad Světový den toalet. V roce 2001 jej vyhlásila OSN jako připomínku faktu, že pro nás tak běžné zařízení domácnosti je i v dnešní době pro více než třetinu lidí na světě nedostupným luxusem....

Například v řadě afrických zemí je leckde používání záchodů utopií a nedostatečná hygiena je pak příčinou nemocí i úmrtí milionů lidí. Aby se situace po celém světě zlepšila, byla v roce 2001 založena dokonce i Světová organizace toalet.

Přitom historie těchto sofistikovaných zařízení sahá až překvapivě daleko do minulosti. Splachovací záchody nebyly v Indii žádnou vzácností už 3000 let před naším letopočtem. A ve starém Římě bylo posezení na společných toaletách dokonce společenskou záležitostí a třeba i příležitostí k uzavírání obchodů. Není proto divu, že vlivní Římané si místa na dlouhých kamenných lavicích s řadou otvorů rezervovali.

A co by si ke svému svátku mohly přát dnešní naše toalety? Dost možná uživatele, kteří do nich splachují pouze to, co do toaletní mísy potažmo do kanalizace skutečně patří. Spousta z nás si totiž stále neuvědomuje, že toaleta není odpadkový koš a tím, že do záchodu ale i do kuchyňského dřezu vylijeme tuky z pánví a hrnců, vyhodíme zbytky jídel, dámské hygienické potřeby, vlhčené ubrousky apod., problém nekončí, ale teprve začíná.

Změnit takové chování chce dlouhodobý projekt DOODPADU. Zaměřuje se na osvětu v oblasti odpadní vody zejména u mladé generace. Prostřednictvím interaktivních hodin seznamuje žáky prvního stupně základních škol s tím, co a proč do kanalizace nepatří. Pro středoškoláky je určena pravidelná soutěž na stejné téma, v níž lze vyhrát nemalou finanční odměnu.

Jak nakládat s různými druhy odpadu a proč nepatří do kanalizace, se můžete dočíst na: www.doodpadu.cz

Přejít na navigaci