Přejít na obsah stránky

Info

Od 1. 1. 2024 dochází ke změnám sazeb DPH. U vodného a stočného se sazba z původních 10 % zvyšuje na 12 %. Sazba DPH se mění u dovozu vody cisternou a to ze stávajících 10 % na 21 %.

Lidé dokáží do kanalizace spláchnout kdeco. Úsměv a možná i trochu závist budí čerstvý případ ze švýcarské Ženevy...

Zde se ucpaným potrubím v jedné z místních bank a v sousedních restauracích zabývají nejen vodohospodáři, ale i policisté. Důvod? Kdosi tam spláchl do záchodu zmuchlané či rozstříhané pětiseteurové bankovky v celkové hodnotě sto tisíc euro, což je více než dva a půl milionu korun.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/bankovky-za-dva-a-pul-milionu-korun-ucpaly-odpadni-potrubi-v-zeneve-nalez_1709191230_jra
Patálie „za všechny prachy“ řeší také v Londýně. Hrouda tuku a odpadků velká jako jedenáct patrových autobusů ucpala tamější kanály. Monstrum tuhé jako beton bylo dlouhé 230 metrů a vážilo 130 tun. Zdejší vodohospodáři musí překážku v kanalizaci rozbít na kusy a teprve potom odstranit.
http://zpravy.idnes.cz/londyn-fatberg-kanalizace-hrouda-tutku-d9t-/zahranicni.aspx?c=A170913_085321_zahranicni_aha
Na vině jsou obyvatelé, kteří do kanalizace splachují tuky z kuchyní, ale také dámské hygienické potřeby, vlhčené ubrousky a další odpad, který do kanalizace rozhodně nepatří. A ruku na srdce, co končí v záchodě u vás doma?
Podobný problém jako v Londýně může nastat kdykoli a kdekoli. Nasvědčují tomu i zkušenosti českých vodohospodářů. Například zlámané hokejky či dokonce pneumatiky nebo matrace se objevily v kanalizaci v Praze. Své o tom ví také zaměstnanci společnosti VHOS, a. s., která se stará o vodohospodářskou infrastrukturu ve 28 městech a obcích bývalého Svitavského okresu. V kanalizaci i na čistírnách odpadních vod se objevil například stavební materiál, peněženky, uhynulá zvířata, dokonce i věnec špekáčků. Mezi dnes již standardní nálezy patří dětské pleny, hygienické potřeby či vlhčené ubrousky. Velké škody napáchá i olej litý do odpadu, který v potrubí ztuhne, nabalí na sebe další nečistoty, které potom vedou k poškození čerpadel apod. Právě finanční prostředky použité na odstranění odpadu, který do kanalizace nepatří, by bylo možné použít jiným, lepším způsobem.
Právě proto vznikl projekt DOODPADU, který si klade za cíl změnit chování v řadě domácností. Cílí nejen na děti, ale jejich prostřednictvím na celé jejich rodiny. Při interaktivních hodinách školáci již čtvrtým rokem dostávají odpověď na otázku, co se děje s odpadní vodou, než se vyčištěná vrátí zpět do přírody, co do kanalizace s čistým svědomím spláchnout můžeme a jak správně nakládat s ostatním odpadem. (https://www.doodpadu.cz/). Cílem projektu je naplnění hesla, které vymysleli kolínští středoškoláci „Než to hodíš do odpadu, tak přemýšlej o dopadu.“

Přejít na navigaci