Přejít na obsah stránky

Info

Od 1. 1. 2024 dochází ke změnám sazeb DPH. U vodného a stočného se sazba z původních 10 % zvyšuje na 12 %. Sazba DPH se mění u dovozu vody cisternou a to ze stávajících 10 % na 21 %.

Koho zajímají záchody? Asi 4 miliardy lidí po celém světě ano, protože nemají k dispozici funkční toaletu.

A právě na tento problém upozorňuje kampaň letošního Světového dne toalet, který si připomínáme 19. listopadu.

Cílem The World Toilet Organization je zvýšit povědomí o lidech, kteří žijí bez přístupu k bezpečně spravovaným hygienickým zařízením. Špatné hygienické podmínky přitom způsobují kontaminaci zdrojů pitné vody a následně pak zemědělských plodin. Navíc přispívají k šíření smrtelných nemocí.

Na to organizace upozorňuje již od roku 2013. Tématem letošní kampaně je skutečnost, že toalety a organizace, které jejich zřizování podporují, jsou v mnoha částech světa podfinancovány, špatně spravovány nebo zanedbávány, což škodí nejen lidskému zdraví, ale také ekonomice a životnímu prostředí.

Připomíná, že jedním z cílů opatření zaměřených na celosvětovou hygienickou krizi je voda a hygiena pro všechny do roku 2030.

Na správné zacházení s odpadní vodou dlouhodobě upozorňuje náš projekt „DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří“. Čistírny odpadních vod jí každoročně zpracují desítky milionů metrů krychlových. Bohužel, v odpadní vodě, a tedy i v kanalizaci, velmi často končí předměty a látky, které poškozují nejen kanalizační potrubí, ale i další zařízení, sloužící k čištění odpadní vody. Chcete se o této problematice dozvědět víc? Navštivte www.doodpadu.cz.

Přejít na navigaci