Přejít na obsah stránky

Info

Od 1. 1. 2024 dochází ke změnám sazeb DPH. U vodného a stočného se sazba z původních 10 % zvyšuje na 12 %. Sazba DPH se mění u dovozu vody cisternou a to ze stávajících 10 % na 21 %.

Chovejme se ke svým toaletám zodpovědně

Záchod, WC, toaleta, „OO“, vecko, klozet, rest room, toilet… Výrazů pro záchod zná každý z nás nepočítaně. Proč? Možná třeba proto, že onu místnost navštěvujeme až desetkrát za den. A V průměru přibližně 2500krát za rok. Patříme k té šťastnější části lidstva, pro které je to naprostá samozřejmost. Pro 3,5 miliardy lidí je tomu naopak. Právě proto byl 19. listopad vyhlášen Světovým dnem toalet s cílem připomenout důležitost hygienických zařízení pro celou společnost.
Špatná hygiena neohrožuje jen zdraví lidí, ale má negativní vliv na celou přírodu. Osvětou a připomenutím si této samozřejmosti pro mnohé z nás, chceme také upozornit na to, že čištění odpadní vody je pro naše zdraví i zdraví celé planety velmi důležitá činnost. A velice záleží na tom, abychom nekomplikovali tento proces tím, že budeme splachovat vše, co nám přijde pod ruku. Některé látky se jen velmi těžko z vody odstraňují. „V našich čistírnách odpadních vod ročně vyčistíme 2.739.000 m3 vody. Největší problémy nám přinášejí spláchnuté vlhčené ubrousky, které do toalet nepatří. Další komplikací je spláchnutý tuk, ucpává celý odpadní systém a jeho odbourání je velmi složité,“ sdělila technoložka společnosti VHOS, a. s., Ing. Kolaříková. Začněme proto u sebe a přistupujme i ke svým toaletám zodpovědně.
Pro ty, kteří by chtěli vědět více o tom, co bychom do odpadní vody neměli splachovat, doporučujeme navštívit webové stránky našeho projektu "DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří" na webové adrese www.doodpadu.cz. Zde najdete užitečné informace a tipy, jak chránit vodní zdroje i jak udržet naše toalety v dobré kondici. Vaše péče o toalety může být malým, ale významným krokem k ochraně životního prostředí a k šetření se vzácnými přírodními zdroji.

Přejít na navigaci