Přejít na obsah stránky

Info

Od 1. 1. 2024 dochází ke změnám sazeb DPH. U vodného a stočného se sazba z původních 10 % zvyšuje na 12 %. Sazba DPH se mění u dovozu vody cisternou a to ze stávajících 10 % na 21 %.

Česká republika je díky evropskému rozvodí nacházejícímu se na jejím území hydrologickou střechou Evropy a neměla by trpět nedostatkem vody. Nízké úhrny srážek a rozdělení zásob vody se však region od regionu liší. Je až neskutečné, jak se poslední měsíc srážkové mraky neomylně vyhýbají našemu regionu. Proto je důležité vodu chránit a správně s ní nakládat.

Letní vedra a přílivy turistů zvyšují spotřebu vody
Během parných letních dnů může být spotřeba vody až o 50 % vyšší než v zimě. Existují však i oblasti, jejichž spotřeba vody je v létě několikrát vyšší než v zimě. Příkladem takových extrémních navýšení spotřeby pitné vody jsou turistické a chalupářské oblasti, kde běžný měsíční nárůst spotřeby v letních měsících dosahuje běžně i čtyřnásobku. Proto nepřetržitě sledujeme stav vody a její kvalitu, která se i za horkých dnů nijak nemění. V případě nouze doplňujeme vodojemy pomocí cisteren a v krajních případech vyzveme obce k vyhlášení úsporných opatření. Starosti si nemusí dělat obyvatelé těch měst a obcí, které jsou napojeny na skupinové vodovody.
Zajímavá fakta:

120 l/den je množství vody, které každý z nás průměrně spotřebuje – v létě to může být až 150 l/den.

Z toho se:

  • 40 % spotřebuje v koupelně a na WC
  • 27 % se použije na zahradě a v bazénech
  • 20 % slouží k vaření, úklidu, pití a mytí rukou
  • 13 % se využije praní prádla a mytí nádobí.

Přejít na navigaci